Gekarameliseerde witlof met burrata

Gekaramaliseerde witlof

Combineer de licht bittere smaak van witlof met de romige textuur van burrata. Voeg een zelfgemaakte uienjam toe, een vleugje honing en geroosterde walnoten voor een gerecht met gastronomisch karakter. Een feestelijk voorgerecht of bijgerecht dat indruk maakt met pure, lokale ingrediënten.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de witlofschotel

  • 6 stronken witlof van Groentekwekerij Oppers
  • 25 gram boter van Ambachtshoeve
  • 1 eetlepel honing van De Walhut
  • 100 gram gehakte walnoten van Hanne Hoeve
  • 1 of 2 burrata’s van D’n Buff
  • Eventueel rauwe ham van Den Elshorst

Voor de uienjam

  • 1 kilo uien in dunne ringen van Kwekerij Schuurmans
  • 100 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • 1 takje tijm, fijngehakt

Bereidingswijze

1. Uienjam maken
Verhit een pan en voeg de uien, suiker, water en tijm toe. Laat de uien op laag vuur in 30 tot 40 minuten karamelliseren. Roer regelmatig en voeg indien nodig een scheutje extra water toe als het mengsel te droog wordt.

2. Witlof bakken
Snijd de stronken witlof in de lengte doormidden. Verhit de boter in een koekenpan en leg de halve stronken witlof met het snijvlak naar beneden in de pan. Besprenkel met honing en bak vijf tot zeven minuten tot ze licht gekaramelliseerd zijn. Draai halverwege om.

3. Walnoten roosteren
Voeg de gehakte walnoten toe aan de pan met witlof en rooster twee minuten mee.

4. Serveren
Leg de gebakken witlof op een schaal of bord. Plaats in het midden van het gerecht een bol burrata. Schep er royaal uienjam overheen. Garneer met de geroosterde walnoten en wat extra tijm.

5. Optioneel: krokante ham toevoegen
Leg twee velletjes keukenpapier op een bord. Verdeel hier twee tot drie plakjes rauwe ham over. Verwarm het bord in de magnetron op 950 watt voor één tot anderhalve minuut tot de ham knapperig wordt. Laat even afkoelen en serveer bovenop de witlof.

Scroll to Top