Zuivelboerderij De Driehoek – Oosterhout

De Driehoek maakt een unieke kaas in Nederland, de roodflora-abdijkaas. Deze wordt op authentieke wijze gerijpt in de kelders van de Sint Paulus abdij. Dit type kaas werd van oudsher gemaakt door benedictijnenkloosters in Frankrijk. Nu heeft dit bijzondere product dus ook zijn weg naar een Nederlands benedictijnenklooster gevonden.

Nederlands enige
roodflora-abdijkaas

Over De Driehoek

De Driehoek bevindt zich op een bijzondere plek: het kloosterterrein van de Sint Paulus-abdij. Deze abdij is onderdeel van De Heilige Driehoek in Oosterhout. De kern van dit familiebedrijf zijn zo’n tachtig koeien die, beschut binnen de kloostermuren, in de wei grazen. Sinds september 2014 worden zij gemolken door twee melkrobots. Een heerlijke luxe: ze kunnen nu zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden, zelfs midden in de nacht!

Elke dag bereiden Anke Wismans, haar partner en tevens kaasmaker Maarten van Fessem voor de koeien een vers en uitgebalanceerd menu van onder meer gras en mais. In het voorjaar mogen de koeien uiteraard ongestoord buiten grazen. De Driehoek is ervan overtuigd dat een relaxte en perfect verzorgde koe haar taak makkelijker aankan en daarom veel gezonder is. Hier is niemand een nummer: alle koeien zijn persoonlijkheden, die van jongs af aan de beste verzorging door Anke en haar moeder Marij krijgen. Zo hebben veel van de kalfjes koosnamen. Door de persoonlijke aandacht blijven de koeien hun gehele leven ontspannen en makkelijk in de omgang.

Het streekproduct: Roodflora-abdijkaas (Benedictus)

De Driehoek-kaas is uniek in Nederland. Hun zachte maar pikante roodflora-kaas wordt op authentieke wijze gerijpt in de kelders van de Sint Paulus-abdij. Door de natuurlijke omstandigheden in de kelders krijgt de kaas een pure, eigen smaak. De Benedictus heeft een natuurkorst: de kaas is niet voorzien van een plastic laag maar krijgt zijn korstvorming door bacteriestam. Deze bacterie zorgt voor een geheel eigen smaak, geur en (rode) kleur. Dit type kaas werd van oudsher gemaakt door benedictijnenkloosters in Frankrijk. Nu heeft dit bijzondere product dus ook zijn weg naar een Nederlands benedictijnenklooster gevonden. Vandaar de naam: Benedictus.