Wijngaard Dassemus – Chaam

Het is de ambitie van Ron en Monique om een kwalitatief goede Nederlandse wijn te maken. Daarbij vraagt deze tijd naar ons idee om duuzaam gebruik van de grond. De wijngaard wordt daarom op biologische wijze beheerd.

Wijn van Nederlandse bodem

Over Dassemus

In 2004 begonnen Ron Langeveld en Monique van der Goes een wijngaard in het landelijke Chaam. Het buurtschap Dassemus ligt in Chaam, de wijngaard is naar  het buurtschap vernoemd. Het bedrijf grenst aan natuurgebied ‘t Broek en het Chaamse bekenstelsel; erachter bevindt zich een Laarzenpad van Natuurmonumenten.
De druiven van de honderd ranken op het proefveldje sloegen zo goed aan dat groter werd gedacht: dankzij ruilverkaveling kregen zij de beschikking over een groter stuk land. Inmiddels staan er 16 duizend stokken op vier hectare.

Ron specialiseerde zich in vinificatie, vinologie en inrichting en onderhoud van de wijngaard. Hij en Monique hechten waarde aan biologische teelt, biodiversiteit en bodembeheer en gebruiken natuurlijke groenbemesters. Hun filosofie is dan ook: Een gezonde bodem is de basis voor de kwaliteit van de wijn.

In een wijnkelder wordt voor de vinificatie een ontsteler en een pneumatische pers van Wottle gebruikt. De tanks en machines zijn van roestvrijstaal en de botteling van de wijn vindt plaats in eigen huis.

Het streekproduct: wijn uit het buurtschap Dassemus 

De biologische wijnen, zowel droge als zoete, van Nederlandse bodem zijn afkomstig van niet gangbare, resistente druivenrassen. De Dassemus-wijngaard produceert onder meer Rondo, een fruitige rode wijn met soepele tannines dankzij een anderhalf jaar durende houtrijping, en Chaams Genoegen, een droge witte wijn met een mooi, zuiver, uitgebalanceerd karakter die doet denken aan een Riesling. Daarnaast levert het bedrijf
Parelwijn, een witte, licht mousserende wijn van muscaris: fris en fruitig met een subtiel muskaataroma en de feestelijk mousserende Chaamse Brut, geheel volgens traditionele methode gemaakt.