Marja’s Zuivelijs – Terheijden

Op de familieboerderij in Terheijden maakt Marja ijs met de verse melk van onze eigen koeien. De overige ingrediënten proberen zij zo dichtbij mogelijk in te kopen. Zo bakt de bakker uit het dorp speciaal voor ons koekkruimels. Ook voor het fruit zoeken wij telers in de buurt van onze boerderij.

Ambachtelijk bereid met onze eigen melk

Over Marja’s Zuivelijs

Wij, Ruud en Marja, wonen en werken samen met onze twee zoontjes op boerderij de Laak aan de rand van het dorp Terheijden. De boerderij is al sinds 1939 in handen van de familie Taks. De opa van Ruud is op deze locatie begonnen met akkerbouw en melkkoeien. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich steeds meer gericht op het houden van melkvee en daardoor worden alle gronden nu gebruikt voor de teelt van voer voor onze koeien.

Ruud heeft na zijn studie aan de Wageningen Universiteit bewust gekozen voor een leven als boer en het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Wij zijn nu de derde generatie die woont en werkt op deze boerderij. Voor het dagelijkse werk met het vee en op het land worden wij door twee vaste medewerkers ondersteund. Daarnaast lopen er geregeld scholieren bij ons stage, en onze beider ouders helpen gelukkig ook nog vaak mee.

Het streekproduct: boeren ijs

Wat je met hand maakt blijft toch het lekkerst. Tijdens ons ijsbereidingsproces gebeurt er veel met de hand. Voor het pasteuriseren van de ijsmix en het bevriezen van ons ijs gebruiken we machines. Dit zijn machines die ook gebruikt worden in ambachtelijke ijssalons. Omdat het ijs hierdoor relatief weinig lucht bevat, zijn de potten lekker zwaar en goed gevuld. We werken niet met kant-en-klaar mixen en stellen onze recepten zelf samen. zo weten wij precies wat er in ons ijs zit. De smaak van het ijs komt uit de natuurlijke ingredienten zoals melk, fruit en vanillestokjes. Wij hebben veel moeten testen en proeven voor we onze ijsjes goed genoeg vonden. We hopen dat jij er ook van geniet!