Kaasboerderij de Ruurhoeve – Hoogeloon

Ze zijn één van de boerengezinnen die zich onder andere hebben gespecialiseerd in het zelf verwerken van de melk van hun koeien tot ambachtelijke kaas. Ze gebruiken voor het kaasmaken dagverse melk, rechtstreeks van de koe.

Ambachtelijke kaas
is kaas die écht op
de boerderij bereid is

Over de Ruurhoeve

De Ruurhoeve behoort al decennialang toe aan de familie Ansems. Onlangs hebben broer Corné en zus Erica deze melkveehouderij met eigen kaasmakerij overgenomen. Zij zijn gespecialiseerd in het zelf verwerken van koemelk tot ambachtelijke kaas en zeer begaan met het welzijn van mens, dier en milieu.

In samenwerking met de vogelwacht worden weidevogels beschermd, ook wordt er met behulp van stuwen het water in de sloten vastgehouden waardoor er minder beregend moet worden op het weiland. Zo vormen hun koeien een ‘familiekudde’: de kalveren blijven na de geboorte bij hun moeder en krijgen de koeien gedurende het buitenseizoen weidegang, dit is vrij uniek en wordt zelden toegepast in Nederland. De koeien gaan 180 dagen per jaar naar buiten waar de koeien heerlijk grazen in de wei. Ook krijgen zij het gehele jaar gezond voer, wat een goede kwaliteit melk oplevert, rijk aan Omega-3, Omega-6 vetzuren en vitamine K2. Hiervan wordt onder meer Cholfitty-kaas gemaakt, geschikt voor een cholesterolverlagend voedingspatroon.

Voor het creëren van alle kazen gebruiken Corné en Erica dagverse weidemelk (m.u.v. de winterperiode), rechtstreeks van de koe die tijdens het verwerkingsproces wordt gepasteuriseerd (licht verwarmd tot 73 graden celcius). Samen met de ambachtelijke bereiding zorgt dit voor een rijke, krachtige en unieke smaak, omdat de smaakeigenschappen van de melk behouden blijven.

Het streekproduct: ambachtelijke kaas

Ambachtelijke kazen, jong, belegen, oud en diverse andere smaken

Kernwoorden die specifiek van toepassing zijn op de kaas van De Ruurhoeve zijn authenticiteit, ambachtelijkheid, traditie, smaak en puur genieten. De kaasbereiding is voor grotendeels handwerk. Toewijding, gevoel voor de kaas en strikte hygiëne zijn noodzakelijk voor het tot stand komen van een overheerlijk eindproduct. De smaak ervan is afhankelijk van de grondsoort, het gras en ander voer, evenals de receptuur en bereidingswijze.

Op de Brabantse boerderij wordt de koeienmelk tot typische Ruurhoeve kaas verwerkt. Om deze een specifieke smaak te geven, wordt tijdens de bereiding uitgekiend gebruikgemaakt van kruiden en specerijen, zoals fenegriek, komijn, mosterd, bieslook, knoflook, ui, zontomaatjes, lavendel, truffel en peper.

Zeer speciaal is de trappistenkaas, waarin het bier van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot is verwerkt. Deze enige trappistenabdij in Nederland is volgens Corné en Erica de moeite waard om te bezoeken. Maar dat geldt zeker ook voor de eigen boerderijwinkel (met terras en versnaperingen) en de vele educatieve en recreatieve activiteiten die De Ruurhoeve aanbiedt, zoals workshops, picknicks en cultuurhistorische excursies.