Het streekproduct: ambachtelijke kaas
Ambachtelijke kazen, jong, belegen, oud en diverse andere smaken
Kernwoorden die specifiek van toepassing zijn op de kaas van De Ruurhoeve zijn authenticiteit, ambachtelijkheid, traditie, smaak en puur genieten. De kaasbereiding is voor grotendeels handwerk. Toewijding, gevoel voor de kaas en strikte hygiëne zijn noodzakelijk voor het tot stand komen van een overheerlijk eindproduct. De smaak ervan is afhankelijk van de grondsoort, het gras en ander voer, evenals de receptuur en bereidingswijze.
Op de Brabantse boerderij wordt de koeienmelk tot typische Ruurhoeve kaas verwerkt. Om deze een specifieke smaak te geven, wordt tijdens de bereiding uitgekiend gebruikgemaakt van kruiden en specerijen, zoals fenegriek, komijn, mosterd, bieslook, knoflook, ui, zontomaatjes, lavendel, truffel en peper.
Zeer speciaal is de trappistenkaas, waarin het bier van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot is verwerkt. Deze enige trappistenabdij in Nederland is volgens Corné en Erica de moeite waard om te bezoeken. Maar dat geldt zeker ook voor de eigen boerderijwinkel (met terras en versnaperingen) en de vele educatieve en recreatieve activiteiten die De Ruurhoeve aanbiedt, zoals workshops, picknicks en cultuurhistorische excursies.