De Schaepsdyck – Gilze

Schapen spelen al eeuwenlang een belangrijke rol in Brabant, ze begraasden de heiden, zorgden voor vruchtbare zandgronden en gaven ons melk, vlees en wol. Op de Schaepsdyck worden deze doelen weer actief uitgedragen. Van de melk worden heerlijke kazen gemaakt, het vlees wordt met passie verwerkt, de wol geeft warmte in koude dagen. 

Schapenkaas van
Brabantse bodem

Over de Schaepsdyck

Schapen spelen al eeuwenlang een belangrijke rol in Brabant, ze begraasden de heiden, zorgden voor vruchtbare zandgronden en gaven ons melk, vlees en wol. Op de Schaepsdyck worden deze doelen weer actief uitgedragen. Van de melk worden heerlijke kazen gemaakt, het vlees wordt met passie verwerkt, de wol geeft warmte in koude dagen. De Schaepsdyck is een familiebedrijf met een hart voor de dieren, producten en omgeving, ze zien uitdaging in het uitdragen van de rijkdom van het vakmanschap, kwaliteit en smaak in combinatie met duurzaamheid en innovatie.

Op de Schaepsdyck lopen voornamelijk Friese en Zeeuwse melkschapen rond, deze bijzondere boerderijhuisdieren staan bekend om hun hoge melkafgifte. De boerderij telt ook twee vleesrammen, Jappie is een Fries en Sieb een Poll Dorset.

Tegenwoordig telt de fokkerij tweehonderd ooien, waarvan er 120 elke dag gemolken worden. De ooien geven gemiddeld 550 liter per jaar en lopen van maart tot half november buiten, ‘s nachts komen ze allemaal binnen in de stal.

De schapen eten gras en drinken water, verder krijgen ze biks of brokjes bij als krachtvoer, evenals bierbostel, het restproduct van onze bierproducenten uit Brabant. De lammeren worden nog gevoed met wei, het restproduct van het kaasproces.

Het streekproduct: Halfharde schapenkazen

Schapenkaas is een bijzonder en dankbaar product, wat al eeuwenoud is in onze streek. Deze streek stond bekend als het middelpunt van schapenhouderij in Brabant. Schapenkaas heeft een volle smaak, waarbij de jonge kaas een mildere smaak heeft dan de meer rijpe kazen die men vaker als ‘schaapachtig’ omschrijft. Bij de Schaepsdyck maken ze halfharde schapenkaas, deze kaas is bleeker en droger, de smaak wordt vaak beschreven als pittig. De Schaepsdyck maakt schapenkaas in diverse varianten met kruiden en specerijen, evenals romige schapenyoghurt met een unieke smaakbeleving.